Summum Rosé "Organic" Brut Cava
Summum, jehož etimolgie je latinského původu, znamená maximální stupeň, kterého lze dosáhnout, nejvyšší bod procesu. Díky pečlivému procesu zpracování je tato cava symbolem harmonie, rovnováhy a dokonalosti. V láhvi Summum je shrnuta celá historie, styl zpracování cava a ukázka snahy našeho týmu dosáhnout dokonalosti, vznešenosti a maximálního výrazu terroir naší půdy.
Ocenění a vyznamenání Lacrima Baccus
Nejoblíbenější a nejprestižnější soutěž vín na světě. DWWA, hodnocená nejlepšími odborníky na víno z celého světa, se těší velké mezinárodní důvěře pro svůj přísný proces hodnocení.
Historie
Bodega Lacrima Baccus byla založena v roce 1890 a je jedním z nejstarších vinařství v Penedès.
Nepochybně tisíciletí a neúnavná práce vinařů byla tím, co odlišovalo vinařské krajiny oblastí s označením původu Penedès a Cava, a stejně tak je pravdou, že představa, že vinice jsou součástí této krásné krajiny, vytváří emoce, které se přenášejí nevědomě.
Toto úzké pouto mezi člověkem a vinicí se formuje, pokud si myslíme, že ocenění vína je čistě subjektivní a neodmyslitelné od našich zkušeností, vnímání a poselství naší filozofie vyrábět ta nejlepší vína s nasazením, trpělivostí a inovací.
Paměť je okamžikem, kdy mysl obnovuje nálady a pocity související s vínem.
Účelem Lacrima Baccus je vrátit do naší mysli vzpomínku na sladkou jarní vinici, která se pomalu probouzí ze zimního mrazu, s energií a elánem typickou pro naše vinaře, kteří neúnavně obdělávají naše vinice s nadějí a pozitivismem.
Panství má 20 hektarů vlastních vinic, kde se pěstují původní odrůdy jako Macabeo, Xarel·lo, Parellada a Garnacha a také zahraniční odrůdy jako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir y Syrah. Pracujeme pod dvěma různými označeními původu, jako DO Cava a DO Penedès.
Historie Cavy.
Katalánské šumivé víno bylo poprvé vyrobeno již v roce 1851, zatímco kořeny odvětví cava lze vysledovat zpět k cestám Josepa Raventóse přes Evropu v 60. letech 20. století, kde propagoval tichá vína z vinařství Codorníu. Jeho návštěvy v Champagne vyvolaly zájem o španělské vína vyrobeného stejnou tradiční metodou. Své první šumivé víno vytvořil v roce 1872 poté, co byly vinice Penedès zničeny morem fyloxéry a převážně červené vinné révy byly nahrazeny velkým množstvím vinné révy produkující bílé hrozny.
Katalánští výrobci cavy byli průkopníky významného technologického vývoje v produkci šumivého vína, a to díky vynálezu gyropalety, velkého mechanizovaného zařízení, ve kterém jsou kaly konsolidovány v hrdle láhve.
Výroba Cavy.
Většina Cavy na trhu je ta klasická, základní. Zraje na jemných kalech klasických 9 měsíců. Nejspíš se ptáte, co to ty jemné kaly jsou? Jsou naprostou esencí. Díky ležení na kvasničných kalech je Cava velmi blízká francouzskému Champagne.
Všechny šumivá vína vyrobená šampaňskou metodou jsou velmi unikátní. Protože šampaňská metoda je sama o sobě unikátní. Aby se dostaly do lahve bubliny, musí nastat tzv. druhotná fermentace. A u šampaňské metody nastává přímo v lahvi. Přímo v lahvi se cukr přemění na CO2. A protože je lahev uzavřená, CO2 má pak formu dokonalého perlení. Proces sekundární fermentace zabere jen pár týdnů. A pozor. Pořád jsme na začátku.
Teď začíná proces tzv. autolýzy. Víno začíná zrát na jemných kalech. Kvasinky během sekundární fermentace požíraly cukr a přeměňovaly ho na CO2. Teď, když ve víně už žádný cukr není, kvasinky se nemají čím živit. Odumřou a usadí se na dně lahve. A enzymy těchto odumřelých kvasinek se začínají promítat do chuti vína. Dodávají mu úplně nový rozměr chutí. Slanost, čerstvé těsto na chleba, bílou čokoládu, mandle a marcipán. Čím déle víno na kalech leží, tím intenzivnější tohle je. Minimální doba pro Cavu je právě těch 9 měsíců. Champagne musí na kalech ležet minimálně 15 měsíců.
Tohle je přesně ten důvod, proč je Cava srovnávána se šampaňským, a ne s proseccem, které typicky neprochází dlouhým procesem autolýzy. Mladá Cava typicky chutná po citrusech a žlutých jablkách.
Silnější a komplexnější Cava je v kategorii Reserva a Gran Reserva. Už jenom z definice musí déle ležet na kalech. Proto v nich najdete víc chlebových a oříškových tónů. Díky délce zrání jsou taky jemnější.
Výrobci Cavy primárně využívají místní španělské bílé odrůdy Macabeo, Parellada a Xarello. Macabeo je jednoznačně nejdůležitější. Cavě dodává komplexní chuť citrusů, žlutých květů a mandlí. Díky Macabeu má Cava schopnost zrát. Protože ve víně zvýrazňuje tělo a kyseliny. To jsou důležité elementy pro zrání vína.
Barva: Světlá jasně lososový s namodralými odlesky. Jemné a bohaté perlení s velkorysou pěnou a perzistentním růžencem.
Vůně: Intenzivní vůně lesního ovoce (maliny a ostružiny) promísená s jemnou vůní jahod a květinovými tóny okvětních lístků růže a lilie, jemné aroma pečiva a červené lékořice.
Chuť: Intenzivní a příjemná, ovocná (třešně a meloun) a osvěžující, s vynikajícím pozadím.
Odrůda: Pinot Noir.
Doba zrání: Nejméně 15 měsíců za přísných podmínek stálé regulované teploty a vlhkosti po celou dobu zrání.
Obsah alkoholu: 12 % obj.
Celková kyselost: 6,9 g/l – cukr: 8 g/l.
Teplota podávání: Doporučuje se podávat mezi 5 až 7 stupni.
Objem: 0,75 ml.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Cava |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Objem: | 0,75 l |