anCnoc SHERRY PEATED single malt whisky 0,7L 43%
- Palírna Knockdhu byla založena v roce 1894 a byla první palírnou postavenou společností DCL (Distillers Company Limited – nyní DIAGEO).
- Limitovaná edice!
- Sladké medové nuance, tropické ovoce, skořice, karamel, kouř z táboráku.
- Zrání v sudech po Bourbonu a sherry.
- Nefiltrováno za studena, nebarveno, lahvováno při 43 % ABV.
- Vynikající whisky na oslavu výjimečných okamžiků, perfektní jako doplněk při večeři.
- Zlatá medaile na International Jim Murray 2020
Black Hill Distillery
Knockdhu Distillery byla založena v roce 1894 poblíž vesnice Knock Johnem Morrisonem, skutečným průkopníkem, který ve zlatém moku viděl vizi své budoucnosti a chtěl vytvořit prestižní palírnu produkující single malt whisky stejně jako jednozrnné a smíšené. Místo, kde byla palírna postavena, byla obrovská rozloha svěžích zelených polí, bohatých na rašelinu a ječmen a se snadným přístupem k čistým a svěžím pramenům stékajícím z okolních kopců. Není divu, že se John rozhodl využít těchto mimořádně příznivých okolností přírody, vytvořit z nich něco výjimečného a podělit se o to se světem. Název palírny „Kockdhu“ pochází z galštiny, což znamená „černý kopec“, a byl inspirován nedalekým stejnojmenným kopcem. Tento kopec je nejen pozadím a inspirací pro název, ale také zdrojem, ze kterého palírna čerpá vodu pro výrobu whisky. Dvě původní měděné alembíky, které byly použity k výrobě prvních kapek destilátu, jsou v lihovaru stále přítomny, o co víc - stále fungují. Docela ploché základy a dlouhá, úzká hrdla nutí páry k dlouhé cestě, díky tomu je vyrobená whisky lehká a plná ovocných vůní. V roce 1998 lihovar koupila společnost Inver House a brzy poté uvedla na trh nejznámější single malt whisky s názvem AnCnoc. Noví majitelé ji nechtěli jmenovat lihovarem, protože byla příliš podobná stávající whisky Knockando. Značka měla své vzestupy a pády, ale poslední roky byly viditelně pozitivní s pravidelnými debuty nových lahví na trhu. Od samého počátku byly likéry Knockdhu vyráběny pomocí tradičních výrobních postupů, které jim vysloužily reputaci, a je tomu tak i dnes, více než 100 let po otevření lihovaru.
Vlastní rašelina
Rašelina použitá k dušení ječmene pochází z vlastních zdrojů lihovaru. Získává se tradičním způsobem ručním řezáním s použitím klasických nástrojů. Whisky Peatheart je vyráběna pod bedlivým dohledem Master Blendera značky. Tento AnCnoc Single Malt je vyroben z kombinace rašelinového a nerašelinového destilátu Knockdhus, zrajícího v sudech z amerického dubu. Whisky se dotváří v sudech po sherry z Jerezu, které jí dodávají jemné tóny.
Barva : Tmavý Jantar
Nos : Sladký med a tropické ovoce, tóny skořice a bohatého karamelu, jemný táborákový kouř.
Chuť : Toffee jablka obalená hřejivým kořením, hluboká vanilka, bohatý, sladký, kouřový charakter. Dlouhý dřevěný kouř, karamel, vanilkový závěr.
Whisky v dezertní verzi
An Cnoc Peatheart podávejte ve vhodné sklenici, jejíž zaoblená hlava se strukturou zužující se směrem k vrcholu umožní uvolnění všech aromat a jejich nahromadění na okraji sklenice. Sklenici doplňte čerstvě upečeným jablečným koláčem bohatě posypaným skořicí nebo pečeným jablkem s kopečkem sýru mascarpone, rozinkami a vanilkovou omáčkou. Tato kombinace vám ukradne srdce!
Zajímavá nabídka značky
Skotská whisky Cnoc Peatheart patří do jedinečné kolekce v portfoliu značky, která se na rozdíl od většiny produktů vytvořených v palírně vyznačuje pouze lehce rašelinovým a kouřovým profilem. Vyplatí se tedy koupit láhev a přesvědčit se na vlastní oči, zda značka známá svými intenzivně rašelinovými likéry vytváří stejně dobré jemně rašelinové whisky.